Over Camerlo
Een beetje geschiedenis ...
Bossen en heidevlakten bepaalden gedurende eeuwen het landschap van onze buurt, gelegen in de Hoge Kempen. En middenin die bossen, op "een plekje vochtige grond", ontdekten mensen ooit een plaats die vruchtbaar genoeg leek om er te leven en te overleven. Ze kapten de bomen, bouwden hutten en later lemen huisjes. Ze bewerkten de omliggende gronden. De
naam Camerlo was geboren: een plekje vochtige grond in een gerooid bos.
In de 15de eeuw (1440) stond Camerlo al met enkele huisjes en een kapel op de landkaarten en in de officiële registers.
De keuterboertjes van weleer hadden het niet altijd gemakkelijk in hun strijd met de natuur en rond 1800, de tijd van de Franse Revolutie, woonde hier bijna geen mens meer.
De ligging van Camerlo was niet zo toevallig: er liepen immers 2
belangrijke wegen of padjes door die bossen. Het waren 2 uitvalswegen voor de ganse streek en het gehucht lag daar ongeveer tussenin:
de huidige Sledderloweg liep richting Munsterbilzen (bestuurlijk afhankelijk van de abdij), Bilzen (rechterlijke binding) en Luik (kerkelijke binding).
de huidige Maastrichterweg liep via Terboekt over Zutendaal naar Maastricht. Deze stad heeft altijd veel invloed gehad op onze gewesten, vooral het handelscentrum.
Tot 70 jaar geleden gingen de boeren van hieruit te voet naar Maastricht... met hun beesten of met de kruiwagen geladen met boter en eieren.Ze kwamen dan terug met haring en kaas... en met geld natuurlijk! In die tijd trokken de Genkenaren veel eerder naar Maastricht dan naar Hasselt.
Begin 1900 bestond Genk uit 6 gehuchten: het Dorp, Waterschei, Gelieren, Sledderlo, Terboekt en Langerlo samen met Camerlo. Camerlo vormde altijd al een tweelingsgehucht met Langerlo. Samen leverden ze afwisselend een burgemeester of dorpsmeester. Rond 1700 telde men in Genk zowat 156 huizen en hiervan waren er 25 in de wijk Camerlo-Langerlo.
Het gemeenschapsgebeuren speelde zich voornamelijk af in Langerlo rond de molen, de melkerij of het winkeltje.
In 1850 stonden er 11 boerderijtjes rond een kapelleke en die 11 boerderijtjes staan hier nog altijd rond datzelfde kapelleke.
Na meer dan 160 jaar ! De eerste melding van een kapel (niet de huidige) in Camerlo dateert al van 1589 !
In de diavoorstelling (klik op de foto of de schets) staan alle boerderijtjes afgebeeld, links zoals ze er (waarschijnlijk) origineel uitzagen en rechts zoals ze vandaag nog bestaan. Op het grondplan kan je de juiste ligging ervan terug vinden.
De schetsen zijn van de hand van Gerard Tullemans, de foto's van Bob Kusters.
Stilaan kwamen er nog huisjes bij aan de kapel. Pas in 1930 werd het eerste huis aan de Sledderloweg gebouwd... tussen de bossen. Rond dezelfde tijd was er ook een tramstop, ongeveer op de plaats waar nu hotel Atlantis ligt. Die tram kwam van Bilzen en Munsterbilzen, liep langs de Lessenberg en het d'Ierdkapelletje (aan het appartement Zonneweelde) naar het dorp en verder naar de mijnen. Deze tramlijn was immers vooral aangelegd om de mijnwerkers naar "de put" te brengen.
In het begin van de jaren '60 werd tussen beide gehuchten de wijk Kolderbos gebouwd en de wijk Camerlo verdween hierdoor geruisloos van de landkaarten...
Nochtans is Camerlo altijd op dezelfde plaats blijven liggen: geklemd in de spie tussen de Sledderloweg en de Maastrichterweg en reikend tot aan de Kattevenne.
Het leefritme was vroeger natuurlijk anders dan nu, maar feesten en gezelligheid zijn hier altijd geweest.
Na de 2de wereldoorlog waren er naast de schuttersvereniging Sint-Renardus, nog drie verenigingen actief:
° het feestcomité dat de gouden bruiloften verzorgde;
° de verantwoordelijken voor de kapel;
° de organisatoren voor de sluiting van de meimaand.
In 1983 zijn deze laatste drie groeperingen dan samengesmolten tot de "VZW-Geburenkring van Camerlo". Een embleem ontbrak er niet aan: de 2 duifjes verwijzen naar de gouden bruiloften, de letters AM staan voor "Ave Maria", de kapel en de sluiting van de meimaand, en de bloem staat voor de samenbundeling in één vriendschappelijke kring.
De activiteiten die toen in grote lijnen werden vastgelegd, zijn tot op vandaag nog steeds in gebruik. Elke straat heeft één of twee "straatverantwoordelijken" die je informeren over en uitnodigen voor deelname aan deze activiteiten!
Het originele logo werd, sinds de inhuldiging van het kunstwerk "De ontmoeting" vervangen door het huidige.
In dit logo staat de C niet alleen voor "Camerlo" maar ook voor de vorm van de bank waarop het kunstwerk staat. In de C staan ook de beelden afgebeeld en het geheel staat in de schaduw van de boom van op het Daalplein. Net als het kunstwerk verwijst het logo naar zowel de plaats waar we wonen als naar de samenhorigheid onder de buren.
Komende evenementen
- Camerlo Feest! 2025za 24 meiDaalplein